Karlsson kritisk mot asylsökande som gömmer sig

Migrationsminister Jan O Karlsson säger att de asylsökande som går under jorden i Sverige, är de som inte har några skäl att få stanna.
Ekot har idag uppmärksammat att allt fler som sökt asyl i Sverige väljer att hoppa av och i många fall gömma sig undan avvisning. Jan O Karlsson ser det som en bieffekt av den förda asylpolitiken som eftersträvar snabbare beslut: - Eftersom vi nu har snabbat upp handläggningstiden ganska kraftigt har det tydligen fått den effekten att en del unga män som kommit hit gömmer sig redan innan de fått beslutet, säger Jan O Karlsson. Men hur ser du på de här personerna, är det personer som har skäl men inte lyckas argumentera för sig eller vad är anledningen till att de gömmer sig? - Nej, jag tror att de inte har skäl, men vill stanna ändå, säger Jan O Karlsson. Jan O Karlsson kritiserar både de som gömmer barnfamiljer och föräldrarna. För att de fördröjer återvändandet till hemlandet. - Därför att på samma sätt som att om och om igen komma in med en ny ansökan, så är det hela tiden barnen som far illa, säger Jan O Karlsson. Anita Dorazio, flyktingombud på Asylkommitén är en av de som just hjälper bland annat barnfamiljer att klara sig gömda ger svar på tal: - De som säger så, lägger skulden på föräldrarna och säger rent ut att föräldrarna offrar sina barn. för vad då? För vår välfärd, eller vad då? Vi jobbar inte med människor som kommit hit för att få det bättre. Jag jobbar med människor som inte har något alternativ i livet, och deras barn.
Erik Ridderstolpe och Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".