KD: EU riskerar att bli en låtsasdemokrati

Två av tre svenskar är ointresserade av valet till EU-parlamentet i juni. Något som oroar Kristdemokraterna, som i dag presenterade sitt valmanifest inför valet.

Det ser ut att bli repris på det extremt låga valdeltagandet från förra EU-valet. Det visar en undersökning som Sifo har gjort för Sveriges Radio. 

Knappt två månader före valet till Europaparlamentet säger 64 procent av de tillfrågade att de är helt eller ganska ointresserade av valet, enligt en undersökning som Sifo har gjort åt Sveriges Radio.

48 procent av de tillfrågade säger att de tänker rösta i valet, exakt lika många som sa det när Statistiska centralbyrån ställde samma fråga inför valet 2004. Som alla minns var det på valdagen under 40 procent av svenskarna som verkligen gick och röstade, något som både politiker och statsvetare har kallat för en katastrof.

I dag presenterade Kristdemokraterna sitt valmanifest för EU-valet. Ella Bohlin är förstanamn på Kristdemokraternas lista och hon är bekymrad över väljarnas svala intresse.

– Det är absolut ett demokratiproblem att det är så få som vet att det är val, EU riskerar att bli en låtsasdemokrati om trenden med lågt valdeltagande fortsätter, säger hon.

Den fråga som Kristdemokraterna är ensamma om att driva bland de borgerliga partierna i Sverige är att de vill minska införselkvoterna av vin, öl och sprit som privatpersoner får ta med sig in i Sverige utan att betala svensk alkoholskatt.

Andra frågor som Kristdemokraterna vill lyfta fram är samarbetet kring klimatfrågorna, patientrörlighet, mot människohandel och sist men inte minst, att Sverige ska införa den gemensamma valutan euron, under förutsättning att svenska folket säger ja i en ny folkomröstning först.

Ella Bohlin tror att hon och Kristdemokraterna har rätt program för att väcka medborgarnas intresse för EU.

– Det tror jag absolut, jag tror att Kristdemokraterna har väldigt mycket att vinna på att finnas i Europa där vi väldigt mycket betonar värderingarna i politiken, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se