Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Carl Bildt vill ha en stark EU-stat

Publicerat tisdag 19 augusti 2003 kl 16.49
I valkampanjen om euro eller krona kom på tisdagen förre statsministern och moderatledaren Carl Bildt ut med en europabok med titeln Uppdrag Europa. För Bildt är euron ett medel när han målar upp hur han vill ha det framtida EU. Det är ett EU som går mot en federation och därmed får mer av en stat över sig.
– Jag ser inget annat alternativ för att säkra fred och frihet än att vi successivt bygger vidare på den början på federation mellan Europas nationalstater som vi redan har. En stegvis federation mellan nationalstater betyder inte det att staterna växer samma på något sätt? – Jag hoppas att vi växer samman i världen. Hela det globala samarbetet handlar ju om att vi ska komma närmare varandra. Självklart bör vi komma närmare varandra både som individer, som nationer och som värld. Men betyder inte detta att de som säger att EU håller på att bli en stat har rätt? – EU har ju drag av stat, det har EU alltid haft. Det sa vi redan när vi gick med 1994 att så var det när man satte upp Romtraktaten 1957, vi har en gemensam utrikeshandelspolitik, en gemensam konkurrenspolitik, vi har delar av en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. Detta är någonting som är bra. Men när du talar om att vi ska bygga en gemensam demokrati då betyder väl det att det svenska självbestämmandet blir mindre? – Nej, det innebär det inte. Vi ska ha självbestämmande om allt det vi kan och vill avgöra i vårt eget land. Jag polemiserar lite mot Göran Persson som vill ha en europeisk familjepolitik. Det vill jag absolut inte. Men jag vill absolut ha en europeisk fredspolitik. Det finns oerhört mycket som vi bara kan vara framgångsrika med om vi gör det gemensamt. Då vill jag att vi ska ha ett demokratiskt beslutsfattande, som dock inte innebär en man, en röst. Det innebär heller inte att varje nation har vetorätt utan det innebär att vi hela tiden formar en konstruktiv kompromiss där vi för denna demokrati framåt. Och där vi har en mycket tydlig maktdelning. När du talar om att EU har drag av stat betyder det också då att du ger nej-sidan när den talar om att EU håller på att bli en superstat? – Superstaten har vi ju i Sverige. Ingen nation har så mycket superstat som Sverige. Det är jag emot för att den är superdyr, men inte superbra. Vi har ett europeiskt samarbete som är demokratiskt därmed till sin natur överstatligt och övernationellt på många områden. Det har drag av stat. Självklart, det är jag för. Jag skulle vilja att Förenta nationerna också skulle ha drag av stat mer än vad FN faktiskt har. För det innebär att vi får bättre förutsättningar att bygga en internationell rättsordning som jag tror är bra för små länder och små folk som till exempel Sverige.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".