Danska husmäklare vill ha betalt i förskott

I Danmark börjar nu fastighetsmäklare kräva timpenning eller förskottsbetalning eftersom risken är stor att huset inte blir sålt. Fallet på fastighetsmarknaden gör att de inte längre har råd att jobba gratis om det inte blir affär av.

Priserna faller på bostadsmarknaden i Danmark, men allt färre vill köpa. Många håller i plånboken inför kommande kanske bistrare tider.

Arbetslösheten är med svenska mått mätt visserligen ganska låg, nu bara omkring 2,5 procent, men väntas stiga kraftigt under resten av året.

Nye danske statsministern Lars Lökke Rasmussen kunde i sitt jungfrutal som regeringschef inte ge nått hopp om snar förbättring av landets ekonomi. Nej, det blir värre innan det blir bättre, var allt han kunde lova.

Bostadsmarknaden föll förra året med drygt 5 procent. I år tror man att fallet blir 10 procent eller mer, också för 2010 är prognosen att det går nedåt och köpmotståndet gör att bostadsmäklarna har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Hittills har de danska mäklarna ofta jobbat gratis om det inte blir någon affär. Men den tiden tycks vara förbi. Nu är det många som kräver förskottsbetalning, eller att omkostnaderna betalas av kunden under försäljningsprocessen eller så vill han eller hon ha en fast timpeng. För risken är stor att bostaden aldrig blir såld och då riskerar mäklaren att stå där utan pengar.

Det här kan ställa till problem för kunden. Man räknar med att omkring var femte mäklarfirma i Danmark kommer att gå i konkurs på grund av den vikande marknaden. Om den firma säljaren anlitar råkar ut för det och mäklaren har fått förskottsbetalning kan de pengarna, och det kan handla om många tusen kronor, då kan de pengarna vara förlorade.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se