S-ledaren Mona Sahlin har som oppositionsledare fått kritik i nästan var tredje artikel. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Sahlin ligger lågt om negativ publicitet

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin vill inte ha några synpunkter på journalisters arbete. Det säger hon i dag efter Ekots granskning som visade att Mona Sahlin fått mer negativ publicitet än moderatledaren Fredrik Reinfeldt fick som oppositionsledare.

Mindre än var tionde artikel kritiserade moderatledaren, medan Mona Sahlin har fått kritik i nästan var tredje artikel.

– Jag bara noterar den granskningen och har aldrig, och tänker inte nu heller, ha synpunkter på hur media granskar. Det är mitt ansvar att föra ut mitt partis politik och det är mitt ansvar att våga fortsätta förnya, och göra hemläxan varför vi förlorade valet. Så jag tänker inte ha synpunkter på hur media granskar.

Och Mona Sahlin har kämpat i motvind på flera sätt de senaste veckorna.

Efter alla turer med AMF:s förre vd och hans pensioner fick Socialdemokraterna historiskt dåliga opinionssiffror i flera undersökningar. Mona Sahlin gick ut och sade att LO-basen Wanja Lundby Wedin borde lämna AMF:s styrelse, eftersom hon inte gjort något för att stoppa pensionsutbetalningarna. Det väckte ont blod hos en del LO-medlemmar, som inte tycker att Mona Sahlin har med den saken att göra.

Men i dag säger Mona Sahlin att Socialdemokraternas ledare visst har rätt att lägga sig i vilka styrelseuppdrag som LO:s ordförande har.

– Den socialdemokratiska partiledaren ska ha synpunkter överallt, där hon, i det här fallet jag, tycker att partiets företrädare behöver koncentrera sig på att bedriva skarp och bra inriktning på politiken.

– Och det var en uppfattning jag vet att också Wanja Lundby Wedin också delade, att hon behövde koncentrera sig nu på det fackliga uppdraget därför att debatten om förtroendet, om de fackliga företrädarna står för de fackliga intressena, har förstås blivit skadat. Och hela debatten om AMF, det ser ju vem som helst.

Vilket ansvar har du för att Moderaterna i ett par undersökningar faktiskt har starkare stöd än socialdemokratin?

– Partiledaren i alla partier har alltid hela ansvaret för partiet i med- och motgång. Det har jag också, säger Mona Sahlin.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".