Svenska kronan faller mot både dollarn och euron

Den svenska kronan försvagas. De senaste månaderna har kronan tappat 70 öre mot dollarn och 25 öre mot euron. Bara sedan igår, måndag, har kronan blivit 20 öre svagare mot dollarn och 7 mot euron. Flera ekonomer som Ekot har talat med anser att kronfallet beror på en oro bland svenska och utländska investerare om vad som händer i svensk politik om det blir ett nej i folkomröstningen.
Varför faller kronan, Christer Hillbom, ekonomikommentator? – Ett enkelt svar är att sedan juni räknat har dollarn blivit starkare både mot kronan och euron. Sedan har det de senaste dagarna varit en extra försvagning av kronan Vilken är kopplingen till den svenska folkomröstningen? – Att det kanske finns en oro för en eventuell krånglig politisk situation efter folkomröstningen där man inte vet vid ett nej hur regeringen kommer att fungera tillsammans med de andra partierna. Det kan vara en sådan faktor. Det kan helt enkelt vara så att svenska exportföretag undviker att ta hem till exempel inkomster från utlandet och väntar ut folkomröstningen. Det kan vara utländska placerare som kanske är rädda för en försvagning av kronan och då passar på att sälja i tid för att undvika en ytterligare förlust. För detta kan bli lite självgenererande före folkomröstningen. Kan man tala om en spekulation mot kronan? – Kanske inte en spekulation mot kronan, för det finns ingen växelkurs som Riksbanken ska försvara, som det var 1992. Det kan däremot vara en spekulation med kronan där placerare agerar så att man antingen vill tjäna pengar eller undvika förluster om man sitter med placeringar just i kronor.
Anna Hernek
En dollar kostade vid 17.15-tiden 8.36 och en euro kostar 9.27.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".