Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagare granskar säkerhetsbrister vid Barsebäck

Publicerat tisdag 19 augusti 2003 kl 17.33
För första gången i Sverige ska åklagare granska kärnkraftssäkerheten. Det är Kärnkraftinspektionen som anmäler ledningen för Barsebäck 2 till åklagare. SKI misstänker att brott har begåtts i samband med driften av kärnkraftverket.
Beslutet som fattades idag av generaldirektören Judith Melin, är det första någonsin och unikt i Sverige. - Förtroendet för Barsebäck har fått sig en liten knäck och jag tycker att det är oerhört centralt att man kommer till rätta med de här frågorna, säger Judith Melin. Vad det handlar om är en uppräkning från SKI som på punkt efter punkt kritiserar hur ledningen för Barsebäck 2 skött sig i fallet med den så kallade blandarhändelsen på Barsebäck i slutet av förra året och i början av det här året. Bakgrunden var att flödet av vatten in till kärnreaktorn där kärnkraftstavarna finns, var ojämnt och skiljde mellan två olika rörblandare. Detta upptäcktes redan i början av oktober förra året men så den tredje januari i år, förvärrades problemet med vattenflödet, ändå dröjde det till den 16 januari, alltså två veckor senare innan Barsebäck två stängdes. - Vi misstänker brott mot kärntekniklagen kring frågorna om styrning och ledning. Och bristen att inte stänga av reaktorerna för än den 16 januari är en avvikelser mot våra krav och eventuellt brott mot våra föreskrifter. När skulle reaktorn stängts av enligt dig? - Den 2-3 januari någon gång, när man hade så stora avvikelser så det var uppenbart att man inte visste orsakerna och att det var onormalt stort. Vad betyder det här för säkerheten? Några omedelbara hot förelåg inte däremot så påverkades säkerhetsmarginalerna. Innan reaktorn ska få starta igen efter sommaröversynen, kräver bl.a. SKI att personalen ska informeras om dom säkerhetsrutiner som gäller, eftersom de brustit på flera punkter. Barsebäcks huvudägare, Vattenfall med den vice VD:n Alf Lindfors vill dock tona ner SKI:s brottsanmälan till åklagaren, han tror att det handlar om ett attitydförändring hos SKI. - Det kan vara ett ändrat förhållningssätt från SKI, det för vi ju se hur de agerar i framtiden. Hur resonerar du då? Att i varje fall där man befinner sig i en gråzon kommer man lämna över det till åklagare för avgörande, det kan ju vara en praxis , säger Alf Lindfors.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".