Obama pekar på ekonomiska vårtecken

USA:s president Barack Obama sade i ett tal i dag vid universitetet Georgetown i Washington att det finns vissa tecken på ljusning för den amerikanska ekonomin, men botten är inte nådd än.

President Barack Obama försöker ingjuta både hopp och krismedvetenhet. I ett långt tal inför studenter vid Georgetown University här i Washington sa Obama att det finns ljusglimtar i ekonomin, även om krisen är långtifrån över.

Bland de ljusa glimtarna nämnde Obama att byggfirmor har börjat nyanställa, som en direkt följd av det ekonomiska stimulanspaketet. Och att Vita Husets stöd till småföretagar-lån börjar ge effekt.

Samma budskap kom från centralbankschefen Ben Bernanke, som i ett tal i Atlanta i dag talade om ”preliminära tecken” på att ekonomikrisen är på väg att bromsa in.

Obama betonade återigen att det behövs strängare reglering av finansmarknaden, och talade om behovet av omfattande reformer, bland annat när det gäller utbildning och sjukförsäkringssystem.

Och ännu en gång bad han det amerikanska folket ha tålamod. 2009 blir fortsatt tufft, och fler kommer att förlora sina jobb innan det vänder.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".