Många döda vid bombattentat mot FN i Bagdad

Vid sprängattentatet på tisdagseftermiddagen mot FNs högkvarter i Iraks huvudstad i Bagdad dödades minst 15 människor och fler än 40 skadades. Bland de döda finns FNs särskilda sändebud i Irak - Sergio Vieire de Mello.
Det var en lastbild fullastad med sprängmedel som körde in på det hotell som fungerade som FNs högkvarter och byggnaden rasade samman. Omkring 300 personer arbetade inne i byggnaden och många klämdes fast under rasade tak och väggar. En svensk datorexpert för minröjning som tillhör Räddningsverkets grupp i Basra fanns tillfälligt i byggnaden men fick bara lindriga skador. De sju svenskar som är baserade i Bagdad av Räddningsverket ,klarade sig oskadda. FNs generalsekreterare Kofi Annan säger att han är chockad över attentatet i Bagdad och att han hoppas att de skyldiga snabbt ställs inför rätta. Han understryker också att FN kommer att fortsätta sitt uppdrag i Irak. Kofi Annan avbryter nu omgående sin semester i Finland och återvänder till FN-högkvarteret i New York USAs president George Bush beskrev attentatsmännen som fiender till den civiliserade världen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".