Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De borgerliga vill ge högskolorna mer valfrihet

Publicerat tisdag 19 augusti 2003 kl 20.15
Landets högskolor lägger ner allt mer pengar på marknadsföring. Orsaken är det i dag finns tusentals tomma utbildningsplatser som man måste fylla för att få pengar från staten. De borgerliga partierna vill nu att högskolorna ska få bestämma mer själva hur utbudet ska se ut så att det inte blir samma tävlan mellan skolorna.
– Det är bra att man ägnar sig åt marknadsföring men man ska marknadsföra utbildningar som man faktiskt också vill bedriva och inte bara för att staten har sagt åt en att ”ni får utbilda x personer i detta”, säger Per Bill som sitter i riksdagens utbildningsutskott. Litet intresse bland studenterna Under flera år har antalet utbildningsplatser inom data och teknik successivt byggts ut vid landets högskolor efter direktiv från regeringen. Intresset bland studenterna har inte vuxit i samma takt och i dag saknas det flera 1 000 studenter för att fylla alla utbildningsplatser. Kristina Appelqvist är kommunikationschef på Högskolan i Skövde där man känner stor press att fylla platserna eftersom man annars får mindre pengar från staten. Vill lägga mindre tid på reklam – Ibland skulle man önska att man kunde lägga mer tid på verksamheten än på just marknadsföring men jag tror att alla har precis samma behov som vi, de måste fylla sina platser och alla inser att en förutsättning är att man får in tillräckligt många studenter, säger hon. Samtidigt som många platser inom data och teknik gapar tomma på landets högskolor så är det ett mycket högt söktryck på andra typer av utbildningar som till exempel läkare och jurister. Skolorna ska välja själva De borgerliga partierna i riksdagens utbildningsutskott anser alltså att det vore bättre om högskolorna i större utsträckning själva fick välja vilka utbildningar de vill ordna. Moderaten Per Bill tror att det då inte skulle råda samma tävlan mellan högskolorna eftersom alla skulle kunna hitta sina speciella utbildningsområden. – Jag skulle vilja att pengarna mycket mer följde med studentens förstahandsval, så att man med utgångspunkt från söktrycket hade större möjligheter att ändra på sin mix av utbildningsplatser. Ändra på opopulära utbildningar – Vill man ha fler platser på läkarlinjen så kan man i stället dra ner på någon av de tekniska utbildningarna eller någon annan utbildning som det inte finns något intresse för. Eller så kan man ändra de utbildningar som det inte finns intresse för på ett sätt som gör att man lockar fler studenter, säger Per Bill Utbildningsminister Thomas Östros låter via sin pressekreterare meddela att han inte vill kommentera uppgifterna om högskolornas marknadsföring med hänvisning till att varje lärosäte själv bestämmer vad man ska göra av sina pengar.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".