Stabilare tillvaro för Boliden

Gruvbolaget Boliden har ökat sin vinst. Därmed är situationen för bolaget fjärran den som var för ett par år sen då det var nära konkurs.
Problemen är ännu inte över, fortfarande lider företaget bland annat av stora skadeståndskrav efter en stor dammolycka i Spanien på 90-talet. Men sen affärsmannen Carl Bennett räddade bolaget har mycket hänt. Dagens delårsresultat var ett tecken på det. Men vd Jan Johansson anser ändå inte att bolagets resultat är tillräckligt bra. Vinsten för första halvåret på 69 miljoner kronor är bättre än motsvarande period i fjol, då Boliden redovisade en vinst på 21 miljoner kronor. Men den vinst Boliden nu redovisar beror framför allt på stigande kopparpris, svag dollarkurs och, inte minst ordentliga neddragningar i verksamheten. Dessutom är skuldsättningen hög. Därför måste bolaget bli starkare av egen kraft och det innebär fortsatta neddragningar, berättar Jan Johansson. Sedan den svenske affärsmannen Carl Bennett tog över Boliden för två år sen från ett kanadensiskt gruvbolag har bolaget fått genomgå tuffa besparingar. Förra året presenterades ett besparingsprogram på 300 miljoner kronor. Men Jan Johansson anser att det svenska övertagandet har lyckats. Besparingarna handlar inte bara om personal. Det handlar även om nya inköpsrutiner och IT-lösningar. På Rönnskärsverken i Skelleftehamn är Rolf Högdahl ordförande i SIF-klubben och han har sedan tidigare stort förtroende för ledningens sätt att spara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".