Hitta bästa kirurgen på nätet

Drygt en fjärdedel av operationerna av pulsåderbråck och förkalkade halskärl görs på kliniker med för liten erfarenhet, visar nya siffror från svenska kärlregistret som presenterats vid kirurgveckan i Karlstad.
– Det är klart, Sverige är ett stort land och i norra Sverige har man svårt att få ihop tillräckligt många patienter på sjukhusen för att det ska bli bra, säger överläkare Martin Björk vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. – Men i södra Sverige borde det inte vara något problem utan man borde kunna samverka mellan sjukhus och mellan kirurger så att man får tillräcklig volym. Det finns en minimivolym, man kan inte operera hur få patienter som helst per år. Det är väl känt att ju fler ingrepp som görs vid en klinik desto mer minskar komplikationer och dödlighet. Enligt de kvalitetskriterier som svenska kirurger själva ställt upp krävs ett minimiantal operationer per år för att upprätthålla god vård. För majoriteten av patienterna med vanliga sjukdomar är ingreppen rutinåtgärder, men för den som till exempel lider av pulsåderbråck eller åderförkalkning i halskärlen kan klinikernas erfarenhet alltså vara för liten. Det här har upptäckts eftersom alla kärlkirurgiska operationsresultat registreras i svenska kärlregistret för internt bruk i vården. Nästa höst ska registret bli offentligt så att också patienter ska kunna hitta den bästa kliniken och den läkare som har minst komplikationer, något som vållar oro i läkarleden. – Läkarna kan bli rädda för att behandla de svårast sjuka patienterna, eftersom det ofta går sämre för dem. Om man behandlar de sjukaste patienterna, som oftast är de som har störst nytta av kirurgin, då kanske man får sämre resultat. Att öppet redovisa resultaten kan leda till att sämre kliniker slås ut och det kommer också att ställa ökande krav på alla kirurgers kompetens. Professor Lars Påhlman vid Akademiska sjukhuset tycker man ska införa ett kirurgiskt körkort för den som vill göra de mest komplicerade ingreppen. – Det är jag övertygad om i dag, det är inte rimligt att en kirurg ska kunna operera allt från hårfästet till tånaglarna utan man måste kunna vissa saker extra bra, säger han. – Titta bara på den så kallade allmänkirurgin som i dag är uppdelad i fyra stora specialiteter, kärlkirurgi, endokrinkirurgi, tarmkirurgi och övre mag- och tarmkanalens kirurgi. Så vi har redan delat upp oss.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".