Ekholm ser bekymmer.

Investor väntar usel fortsättning på året

Uppdaterad 15:32
När Wallenbergsfärens maktbolag Investor i dag presenterade sin rapport för första kvartalet 2009 var det till ackompanjemang av mörka tongångar. Det blir dystert under hela 2009, bedömer ledningen. 

– Ja, 2009 tror jag att den allmänna ekonomin kommer att vara ett riktigt dåligt år, även om jag tror att ekonomin börjar se tecken på avsvagningen stannar av i vart fall i USA. Sedan följs det kanske i Europa och Asien. Så jag tror att vi kommer att få se mycket dåliga nyheter under hela året. Arbetslösheten stiger, konsumtionen sjunker och så vidare. Så vi kommer att ha ett tufft år, säger Börje Ekholm.

Och det här kommer också att märkas i resultatet för alla bolag som ni kontrollerar och är delägare i?

– Det är klart - alla bolag påverkas mer eller mindre av den allmänna ekonomin. Vi ser ju till exempel våra egna bolag i hälsovårdssektorn påverkas mycket mindre av ekonomin, som vi också skriver i rapporten. Säljer man förbrukningsartiklar till sjukvården har man en stabilare marknad än om man säljer konsumtionsartiklar, säger Investors vd.

Det blev minussiffror för Investor även det första kvartalet i år. Förra årets nedgång fortsätter alltså in i åtminstone första kvartalet 2009, och prognosen för hela 2009 är dyster.

Resultatet före skatt blev en förlust på tre miljarder kronor för årets första kvartal, men det var ändå betydligt bättre, eller mindre dåligt, än samma kvartal 2008, då förlusten skrevs till 8,9 miljarder kronor.

– Ja, dt blev lite bättre men vi är ändå inte nöjda. Vi har haft en nedgång i vårt substansvärde och vi har haft en dålig totalavkastning till aktieägarna, men vi tycker ändå att vi är välpositionerade för framtiden. Det har varit ett väldigt händelserikt kvartal. Vi har gjort två stora nyemissioner i SEB och Husqvarna. Vi har gjort en nyinvestering i Biovitrum och vi fortsätter att växa på private equity-verksamhet, så det har varit ett väldigt händelserikt kvartal, säger vd Börje Ekholm.

Investors kärninnehav, som består av stora ägarandelar i ett antal av Sveriges viktigaste företag, fortsätter att ge negativa effekter på substansvärdet, även om siffrorna för första kvartalet förra året var betydligt sämre än årets första kvartal.

En förklaring är att innehavet i telekombolaget Ericsson har ökat i värde, vilket i sin tur beror på att Ericssons aktie har gått starkt på börsen under 2009, eller sedan senaste rapporttillfället.

Utvecklingen för Atlas Copco har å andra sidan varit nästan lika svag som Ericssons har varit stark.

Ett sifferexempel belyser utvecklingen: Investoraktiens totalavkastning för första kvartalet var minus elva procent, vilket kan jämföras med helårsavkastningen som i genomsnitt har varit plus sju procent under den senaste femårsperioden.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se 

Fakta om Investors innehav

Investors största innehav (miljarder kronor):

Bolag Värde 31 mars 09 Värde 31 december 08

ABB 19,0 19,2

Astra Zeneca 14,9 15,8

Atlas Copco 12,5 13,6

SEB* 11,7 8,6

Ericsson 11,0 9,6

Husqvarna* 2,8 2,3

Electrolux 2,5 2,6

Saab AB 1,1 1,5

*Antal aktier och värde ökade till följd av deltagande i nyemissioner.

Källa: Investors delårsrapport 090415

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".