Attack i Jerusalem stoppar fredstrevare

I Jerusalem utfördes under tisdag kväll en av de värsta självmordsattackerna på tre år. 20 personer dödades och över 100 personer är skadade.
Religiösa judar på väg hem efter en bönestund vid deras heligaste plats, klagomuren i Jerusalem, blev offren för den palestinske självmordsbombaren, själv utklädd till ultraortodox jude. Han utlöste sin bomb ombord på en fullpackad buss på väg genom den västra judiska delen av Jerusalem, med de hemvändande människorna. Många barn bland offren Många barn är bland de döda och skadade och platsen såg under tisdagskvällen ut som ett slagfält med döda människor och kroppsdelar som kastats ur bussen. Bussbomben har även lett till förödande konsekvenser rent politiskt. Den USA-ledda fredsplanen för Mellanöstern har inte skakats av något liknande sedan den sjösattes i början av juni. Israels regering avbröt omedelbart all kontakt med den palestinska myndigheten och planerna på att återlämna kontrollen av fyra städer på den ockuperade Västbanken är just nu avblåsta. Den vapenvila som de militanta islamistiska palestinierna utropade för snart två månader sedan kan knappast sägas fortfarande gälla, även om ingen av grupperna sagt att den avblåsts. I förra veckan utfördes två andra självmordsattacker mot israeler som dock inte ledde till döda och skadade i samma stora omfattning. Flera tar på sig dådet Både Hamas och Islamiska Jihad har tagit på sig dådet och Hamas har skickat ut en video där en lärare i Hebron som också fungerat som imam i en av stadens moskéer säger att han ska utlösa en självmordsattack. Den palestinske premiärministern Mahmoud Abbas har fördömt dådet och uppger att myndighetens kontakter med de militanta palestinierna ska avbrytas, men exakt vad det egentligen innebär är oklart.
Lena Bejerot, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".