Demjanjuk förs ut från sitt hem inför den nu stoppade utvisningen till Tyskland.

Utvisning av ökänd lägervakt stoppad

En av de sista levande misstänkta krigsförbytarna från andra världskriget, Ivan Demjanjuk, väntades till Tyskland i dag för att ställas inför rätta. Men transporten från hans hemland USA ställdes in i sista stund, eftersom en amerikansk domstol tills vidare har stoppat utvisningen.

Den 89-årige och sjuklige Demjanjuk hade redan hämtats i sitt hem i Ohio av tjänstemännen som skulle verkställa utvisningen. Ett specialplan skulle flyga honom till München, där domstolsprövning väntar.

Han är misstänkt för delaktighet i 29 000 mord i det nazistiska koncentrationslägret Sobibor under andra världskriget, där han ska ha tjänstgjort som lägervakt.

Demjanjuk lever i USA sedan femtitalet, men misstankarna mot honom har funnits länge. För 20 år sedan ställdes han också inför rätta, i Israel, där han dömdes till döden.  Men bevisen brast, visade det sig i efterhand, och han frigavs från dödscellen och fick återvända till USA.

Den här gången har amerikanska myndigheter låtit sig övertygas av dom tyska åklagarna, och Demjanjuk har fråntagits sitt amerikanska medborgarskap, i väntan på transporten till München.

Demjanjuk har själv förklarat sig oskyldig. Hans familj anser att det vore tortyr mot den gamle mannen att tvinga honom till domstol på andra sidan jordklotet. Och just nu tycks alltså familjen ha ett övertag i dragkampen. 

Anhöriga till offer i tyska koncentrationsläger kräver att processen mot Demjanjuk ska fullföljas. Ålder kan inte vara ett skydd i sig, säger en företrädare för en offerförening här i Tyskland.

Per Eurenius. Bremerhaven
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".