Klicka för grafik!

Bostadspriserna oförändrade i mars

Priserna på bostadsrätter i landet var oförändrade under mars månad. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik. Villapriserna gick upp en procent. Därmed tycks trenden med allmän prisnedgång vara bruten, anser Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Det finns ett uppdämt behov från i höstas då ju mycket av aktiviteten låg nere. Sedan så ser vi ju också att utbudet på hemmet är tillbaka på en normal nivå, där det var väsentliga avvikelser i höstas, men nu är det i stort sett på samma nivå under mars jämfört med mars 2008, säger Peeter Pütsep.

I mars månad låg bostadsrättspriserna stilla, men tittar man på hela första kvartalet är uppgången på riksnivå 8 procent, och i centrala Göteborg hela 11 procent upp för bostadsrätterna.

Att borätterspriserna har gått upp, trots många varsel inom industrin, tror Peeter Pütsep kan förklaras med att varslen inte har effektuerats ännu.

De som har jobb har ändå bättre ekonomi nu än i fjol, säger Pytsep, och det kan förklara de relativt stabila bostadspriserna just nu.

Peeter Pütsep vill inte förutspå någon direkt vårrusning efter nya bostäder. Han talar hellre om en relativt stabil bostadsmarknad.

Om Riksbanken sänker räntan ännu mer kommer det inte att ha så stor betydelse för marknaden

– Jag tror att det stora genomslaget när det gäller räntorna fick marknaden genom de räntesänkningar man gjorde i november och december. Den kommande räntesänkning, vilken alla utgår ifrån nästa vecka, tror jag inte kommer att ha lika stor betydelse, säger Peeter Pütsep.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".