Handeln spår en ljusare framtid

Handlarna har blivit lite mer positiva i sin syn på framtiden. För fjärde månaden i rad stiger optimismen, visar handelsbarometern som tas fram av Svensk Handel.

– Handlarna, som möter så många konsumenter varenda dag, de ser att kunderna fortfarande handlar. Det är inte så som man kan tro av den allmänna debatten och de många signaler som kommer om hur negativt det är, att människor har slutat shoppa, för så är det inte. Man handlar möjligtvis på ett lite annorlunda sätt, säger Yvonne Ingman, vice vd för Svensk Handel.

Framför allt är det möbelaffärer och andra som säljer så kallade sällanköpsvaror som har fått känna av lågkonjunkturen, men däremot går det fortfarande ganska bra för de handlare som säljer mat och kläder, enligt Svensk Handel.

Handelsbarometern, som tas fram av branschorganisationen Svensk Handel och mäter handlarnas framtidstro, bottnade i december, men har sen dess stigit fyra månader i rad.

Framtidstron ligger dock på en fortsatt låg nivå, närmare minus 20 enligt indexet. Under högkonjunkturen låg det som mest på plus 40.

Samtidigt antyder undersökningen att handlarna ser mindre negativt på sysselsättningsutvecklingen. Färre tror att de kommer att behöva göra sig av med personal.

Något fler, 7 procent, tror nu också att de kommer att behöva anställa mer personal. En låg siffra, men som åtminstone innebär en ökning från förra månadens 5 procent.

Däremot kan optimismen försvinna om de dystra prognoserna om kraftigt ökad arbetslöshet slår in.

– Ja då har vi en risk för ett bakslag i de positiva tongångar som just nu råder, därför att övergår varsel i uppsägningar och höga arbetslöshetstal då kommer det definitivt att påverka köpkraften. Men just nu är det inte så, säger Yvonne Ingman, vice vd för Svensk Handel

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".