Man avliden i papegojsjuka

En 50-årig man från Karlskrona har dött efter att ha smittats av den ovanliga papegojsjukan. Det var i samband med trädfällning som mannen kom i kontakt med fågelspillning från fågelbon i träden.

– Det kom in en man i 50-årsåldern. Han hade en svår lunginflammation och för sådana patienter finns det ett schema så att de får bred antibiotikabehandling som ska täcka in alla förekommande allvarliga organismer. Det fick patienten men han avled efter cirka ett halvt dygn, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

Papegojsjukan är en ovanlig sjukdom och smittan som finns i fågelspillning är luftburen. Papegojsjukan är en så kallad zoonos, det vill säga en sjukdom som överförs från djur till människa.

Mannen hade fällt cypresser och tallar i sin trädgård som innehöll många fågelbon. Det dammade kraftigt från träden när de fälldes och kapades. De senaste tio åren har drygt 120 personer smittats av papegojsjuka i Sverige. Hälften av dem har, enligt smittskyddsinstitutet, smittats när de städat fågelbord. En av hundra som insjuknar i papegojsjuka avlider.

– Ja, jag vill säga till de som inte känner till att det kan finnas smittoämnen i fågelspillning, fågelrester och fågelbon att de ska iaktta försiktighet när de rensar hängrännor, fågelholkar eller gör som i det här fallet. Kanske man skulle ha munskydd på sig, det kanske är för mycket begärt. Jag vill säga att om man insjuknar med febril hosta efter så bör man säga till läkaren vad man har sysslat med så att läkaren kan sätta in en riktig behandling för eventuell papegojsjuka, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

Är det viktigt att man kommer in så fort som möjligt. Har det betydelse?

– Ja, det har säkert betydelse. Man ska inte dras med detta för länge.

Jens Ericson, SR Malmö
jens.ericson@sr.se