Ingen euro-information från UD

När det var folkomröstning förra gången 1994 om ett svenskt EU-medlemskap skickade utrikesdepartementet en informationsbroschyr till landets alla hushåll. Men inför EMU-omröstningen i september blir det ingen sådan broschyr.
– Vi har inte tillräckligt med resurser och för det andra så är utvärderingen av det förra utskicket så upplevdes det som negativt av allmänheten. Det upplevdes som propaganda och det vill vi undvika , säger Kristina Zetterström chef på riksdagens EU-upplysning. Kritiserades förra gången Broschyren från utrikesdepartementet fick kritik för att ha varit alltför EU-positiv och för att ha givit vilseledande information om vad ett svenskt medlemskap egentligen skulle att innebära. Nu är det EU-upplysningen på riksdagen som har fått ansvaret för att förmedla neutral och saklig information. De har en budget på 5 miljoner kronor, att jämföra med partierna och kampanjorganisationerna som sammanlagt fått 120 miljoner. Behovet av opartisk information kunde kanske annars just denna gång tyckas ännu större än vid förra folkomröstningen. Nu, till skillnad från 1994 får nämligen mer än 300 000 av de utländska medborgare som bor i Sverige också lov att rösta. Det är en grupp som brukar ha lågt valdeltagande. I en opionsundersökning beställd av den eurovänliga organisationen, eurofakta, uppgav nästa 40 procent av dessa personer att de inte kände till att de har rösträtt. Information på flera språk Valmyndigheten, EU-upplysningen och de gemensamma kampanjorganisationerna för ja- och nejsidorna har därför material på flera olika språk. Undantaget är moderaterna som inte har översatt sitt material utan nöjer sig med att hänvisa till det gemensamma borgerliga. – Efter valet förlorade vi en tredjedel av våra intäkter, så vi har fått vända på varje krona. Vi tycker att när materialet ändå finns så spelar det inte så stor roll om det finns en moderatlogotype på eller inte. Det viktiga är att våra argument fins lättillgängliga på olika språk, säger Sven-Otto Littorin, partisekreterare i moderaterna.
Pontus Mattsson, research Inga Lill Hagberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".