Jens Spendrup:”Pagrotsky bör bytas ut”

Ja-förespråkaren Jens Spendrup, bryggeridirektör och styrelseledamot i Svenskt näringsliv, tycker att det är djupt olyckligt att näringsminister Leif Pagrotsky uttalar sig för ett nej till EMU. Statsminister Göran Persson bör överväga ett byte på näringsministerposten, sa han i P1-morgons EMU-utfrågning på onsdagsmorgonen.
– Jag tycker han ska lyssna mer till oss företagare, säger Jens Spendrup. Nu tror inte jag att Leif Pagrotskys åsikter påverkar det här alltför mycket, men jag tycker det är olyckligt för Sverige att vi har en näringsminister som inte går i takt med näringslivet. Det är djupt olyckligt och jag tycker kanske att Göran Persson i framtiden bör fundera över vem som bör vara näringsminister. Bedömningen 100 000 till 300 000 nya jobb till följd av att euron införs delar du? – Jag tror att det inte alls är orealistiskt och låt mig dessutom säga att vi behöver fler jobb i Sverige, säger Spendrup. Även om det bara blev hälften vore det bra för Sverige. Du känner säkert till att flera ekonomer på nej-sidan varit skeptiska till uträkningarna som ligger till grund för beräkningarna om hur många jobb som skapas. Hur ser du på det? – Jag tror inte alla ekonomer i Sverige är uppdaterade med den forskning som finns och det är klart att det finns ekonomer som inriktar sig på andra saker än det här, säger Jens Spendrup. När man tittar på den forskning som finns runt om i världen om valutornas inverkan kan man se att forskarna gör de här skattningarna. – Strunta i ekonomerna, uppriktigt sagt, vi företagare vet nog vad som är bäst för våra företag och om 70 procent av företagarna i Sverige tror att euron är bra för företagsamheten, då blir det flera jobb, säger Spendrup. Lyssna mer till oss 650 till 700 000 företagare i Sverige och vi vet bättre än ekonomerna vad som är bra för oss.
Anders Holmberg, P1-morgons utfrågare
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".