Ryske president Medvedev vill att staten närmar sig samhället. Foto: Dmitry Astakhov/Scanpix.

Rysslands president överraskar

I dag publicerades den första intervjun som Rysslands president Dmitrij Medvedev har gett till en rysk tidning, överraskande nog i den oppositionella tidsskriften Novaja Gazeta. Medvedev har i dag även haft sitt första möte med sitt nya råd för det civila samhället och mänskliga rättigheter.

– Det är nödvändigt för oss att tänka på hur vi kan stärka samförståndet och förtroendet mellan staten och det civila samhället, sa Dmitrij Medvedev i dag under sitt möte i Kreml med en rad framträdande ryska människorättsaktivister.

Den ryske presidenten fick många kritiska frågor om den stränga lagstiftning från 2006 som reglerar de oberoende organisationernas arbete. Medvedev svarade att lagen inte är idealisk och att vissa förändringar förmodligen är nödvändiga.

Han erkände också att ryska myndigheter många gånger begränsar de icke-statliga organisationernas arbete utan att det finns tillräckligt goda skäl för det.

I dag publicerades också en intervju med Dmitrij Medvedev över tre helsidor i den tydligt oppositionella tidningen Novaja Gazeta. En rad av tidningens medarbetare har mördats genom åren, varav Anna Politkovskaja är den internationellt mest kända.

Dagens intervju i Novaja Gazeta är den första som Rysslands nuvarande president har gett till en rysk tidning och ska enligt Kreml ses som ett moraliskt stöd till den hårt drabbade redaktionen som så sent som i januari miste en av sina medarbetare i ett våldsdåd.

Frågorna i artikeln kretsar kring ämnen som demokrati, korruption, rättssäkerhet och censur och enligt Dmitrij Medvedev ska det ryska samhället bli öppnare och demokratin ska stärkas.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".