Ett Ja till euron kan ge lägre räntor

Nej-sidans kraftiga försprång inför folkomröstningen om EMU har lett till att kronan försvagats kraftigt mot både dollarn och euron. Men marknadsräntorna har också påverkats. De senaste dagarna har de drivits upp och gapet till de europeiska räntorna har vidgats. Och i går tisdag fortsatte både de korta och långa räntorna att gå upp.
Förutom att ränteuppgången kan försena konjunkturuppgången - hämma tillväxten och öka arbetslösheten - blir det dyrare för hushållen att låna till bland annat bostäder. Detta - tillsammans med försvagningen av kronan - kan komma att utnyttjas av jasidan inför folkomröstningen, tror Föreningssparbankens analyschef Åke Gustavsson. Om det blir ett nej i folkomröstningen så kommer det inte att märkas särskilt mycket på räntorna - det mesta av uppgången har redan skett. Men om det blir ja så lär det bli räntefall, enligt Jan Häggström, Handelsbankens chefekonom. Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".