Alla Scanias anställda kan få sänkta löner

På Scania förs diskussioner mellan företagsledningen och samtliga fackförbund om hur företaget ska hantera krisen. Nyligen bestämdes det att garantibonusen skulle tas bort och om inte läget förbättras kan alla anställda få sänkta löner.

Scanias kommunikationsdirektör Erik Ljungberg öppnar nu för en lösning som liknar den krisuppgörelse som IF Metall träffade med Teknikföretagen, att alla anställda kan få sina löner sänkta om inte läget förbättras.

– När det gäller det här avtalet mellan IF Metall och teknikföretagen så är det något som vi definitivt vill titta på om den här vändningen drar ut på tiden, men då ska det omfatta samtliga medarbetare, både kollektivanställda, tjänstemän och företagsledningen, säger Erik Ljungberg, kommunikationsdirektör på Scania.

Krisuppgörelsen som IF Metall och Teknikföretagen kom överens om bygger på sänkt arbetstid och då sänkt lön. För Scanias tjänstemän skulle det innebära att den fasta lönen sänks enligt Scanias kommunikationsdirektör Erik Ljungberg eftersom de inte får betalt per timme.

– Tjänstemän har ju normalt inte en fast arbetstid, utan man jobbar tills man är klar med sin uppgift, så det blir svårt att föra den typen av dialog. I så fall skulle samtliga medarbetare omfattas av en sådan uppgörelse, säger Erik Ljungberg.

Erik Ljungberg betonar att inga förhandlingar har inletts så här långt. Enligt uppgifter till Ekot pågår dock just nu diskussioner mellan fackförbunden och Scanias ledning med målet att slippa varsel.

– Som förhandlare är det viktigt att inte stänga alla dörrar samtidigt. Därmed inte sagt att vi varken har gått med, har diskuterat eller kommer att diskutera. Det beror ju även på vad företaget vill göra också, säger IF Metalls klubbordförande på Scania, Johan Järvklo.

Vilka signaler har de sänt ut så här långt?

– Läget är ju hyfsat kärvt, så de rycker väl i alla halmstrån kan jag tänka mig.

Så här långt har Scania inte varslat några anställda, men ungefär två tusen visstidsanställda har fått lämna bolaget, och många av dem som jobbar inom produktionen studerar nu på halvtid.

Scania använder också sin så kallade flexbank. När anställda går hem tidigare blir de skyldiga Scania timmar.

Nyligen bestämdes också att det inte ska betalas ut någon garantibonus för i år. Bonusen som är på ungefär fem tusen kronor per anställd är tänkt att premiera förbättringar av kvaliteten och produktiviteten. Det har alltså inte med bolagets vinst att göra.

Beslutet att ta bort bonusen gillas inte av alla, enligt IF Metalls klubbordförande på Scania, Johan Järvklo.

– Scania är så pass stort, så att delar av verksamheten går ju fortfarande bra. Så folk är irriterade över att se att garantibonusen försvinner. Den är ju tänkt att när det går dåligt så ska man trots allt få någonting, men samtidigt kan man ju förstå att om man kan spara så sparar man i det här läget.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".