Grönsaker kan öka cancerrisk för rökare

För rökare som äter mycket frukt och grönsaker ökar risken för grovtarmscancer jämfört med rökare som äter lite av detsamma. Det visar en omfattande forskarstudie.

Att äta morötter, äpplen och andra grönsaker och frukter är sedan länge vedertaget som hälsosamt och förebyggande mot flera cancersjukdomar. Men för den som röker regelbundet kan det alltså vara annorlunda.

Detta enligt studien, där en halv miljon människor i tio europeiska länder, inklusive Sverige, frågats ut om mat- och rökvanor under drygt åtta år och som nationella hälso- och miljöinstitutet, RIVM, i Holland gjort.

Resultatet slår fast att ickerökare som äter runt ett halvt kilo grönsaker och frukt varje dag minskar risken att utveckla grovtarmscancer med 20-25 procent jämfört med de som bara äter en tredjedel så mycket.

Men det tycks vara omvänt för rökare, säger Hans Verhagen, ansvarig forskare vid RIVM. Exakt vad det är som gör att rökare som äter mycket grönsaker och frukt löper större risk än de som äter mindre kan Hans Verhagen inte svara på. Men det finns till exempel tidigare studier som pekar på att kosttillskott med betakaroten som finns i morötter ökar risken för lungcancer hos rökare.

Men Gunilla Bolinder, läkare och tobaksforskare vid Karolinska Institutet, är tveksam till vad studien egentligen säger. Eftersom just rökningen i sig ger sådana enorma risker för olika typer av cancer.

– Det här blir små myrsteg i jämförelse med den kollosala överrisken rökarna ändå har för cancer. För mig leder det bara till slutsatsen att sluta röka är det enda som är vettigt. Grönsaker och frukt ska man fortsätta äta ändå.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".