Danmark

"Ta bort straffmyndighetsåldern"

I Danmark pågår en politisk debatt om huruvida men borde sänka straffmyndighetsåldern. Idag är gränsen precis som i Sverige 15 år. Men Danmarks nye statsminister Lars Lökke Rasmussen öppnar för att sänka den eller till och med helt ta bort den.

I sitt första tal i Danmarks riksdag, Folketinget, sa den nye statsministern Lars Lökke Rasmussen att han kan tänka sig att också barn under 15 år skall kunna straffas.

– Självklart skall 14-åringar inte sitta i fängelse. Men vi kan inte ha ett samhälle där barn begår brott bara för att dom inte kan straffas, sa den nye statsministern Lars Lökke Rasmussen när han premiärtalade till folketingsledamöterna i sin nya roll.

I Danmark anklagas medlemmarna i olika kriminella gäng för att låta till exempel yngre syskon begå brott, som att sälja narkotika.

Är man tillräckligt gammal för kriminalitet är man också gammal nog för att straffas, menar Lökke Rasmussens regeringsparti Venstre, så antingen vill man sänka straffåldern eller inte ha någon alls.

Men nu är det inte fråga om fängelsestraff för barn som begår brott utan andra typer av påföljder. Ett exempel är att barnet måste byta bostadsort, flytta någon annanstans för att komma ifrån den kriminella miljön.

Men det finns ingen enighet om det här förslaget i den danska regeringen. Venstres partner i regeringen, de Konservativa, avvisar tanken på att sänka eller ta bort straffmyndighetsåldern.

Däremot applåderar regeringens stödparti Dansk Folkeparti, vars talesman i rättsfrågor kallar idén för ”supergoda nyheter”.

Christer Fridén
christer-friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".