Gisslan tillbaka i Tyskland

De fjorton europeiska turister som suttit fångna hos islamistiska extremister i Saharaöknen i sex månader, kom på onsdagsmorgonen tillbaka till Tyskland.
Jürgen Chrobog från det tyska utrikesministeriet, som lett förhandlingarna om frisläppandet, förklarar varför det tog så lång tid att få hem gisslan. – Det var en oerhört strapatsrik resa, i dåligt väder, på dåliga vägar innan de kom fram till Gao i norra Mali, där vårt flygplan väntade, förklarade en tydligt lättad Jürgen Chrobog på Kölns flygplats i morse, dit gisslan förts. Därmed var sex månaders mardröm och de senaste dygnens ovisshet till slut verkligen över. Verkade må bra Framför ett samlat pressuppbåd klev de ur flygplanet, nio tyskar, fyra schweizare och en holländare. Några vinkade, de flesta kunde inte sluta le. Alla såg de ut att må förvånansvärt bra. Vi har inte blivit misshandlade, även om det varit både psykiskt och fysiskt påfrestande sa en av gisslan enligt uppgifter i tysk press. Tillfångatogs i Saharaöknen De europeiska turisterna tillfångatogs av en islamistisk grupp med förbindelser till al-Qaida i Saharaöknen i februari och mars. Från början var de 32, däribland en svensk. Men 17 fritogs av algerisk militär i maj. En kvinna dog av värmeslag under sommaren. Men samtidigt som glädjescenerna rullar i nyhetssändning efter nyhetssändning höjs samtidigt kritiska röster, inte minst bland politiker här i Tyskland. Borde inte turister som ger sig in på äventyrsresor i farliga områden, trots att de är medvetna om farorna och varningarna, betala en stor del själva för de oerhört dyra räddningsaktionerna?
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".