Föreningen Sveriges Konsumenter vill att unga ska bli bättre på att räkna ut räntan på exempelvis sms-lån. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

"Mer konsumentkunskap till elever"

Skoleleverna behöver få mer undervisning i konsumentkunskap i skolan. Det kräver föreningen Sveriges Konsumenter. Men utbildningsminister Jan Björklund är inte redo att avsätta mer tid för ämnet.

Men generalsekreteraren i Sveriges Konsumenter Jan Bertoft menar att klyftan mellan eleverna kommer att öka.
– Om det inte finns kunskap hos kommande generationer konsumenter så kommer klyftorna att öka mellan de som kan ta för sig och de som inte kan det, säger Bertoft till Ekot.

I ett brev till utbildningsminister Jan Björklund, tycker Sveriges Konsumenter att det är en skandal att elever läser hem- och konsumentkunskap i 118 timmar, vilket man menar är alldeles för lite.

Följderna visar sig i form av dåliga köp, ohälsa och problem med ekonomin, enligt organisationen, som också menar att det blir allt svårare att vara konsument. Att kunna räkna ut vilket telebolag som är billigast och att räkna ut räntan på sms-lån är två exempel.

Organisationen vill också att undervisningen görs bredare och även lär ut hur man konsumerar hållbart.

Men utbildningsminister Jan Björklund säger att det är ett stort tryck från många ämnen att få mer tid i skolan.

– Problemet är att då måste andra ämnen få mindre tid och det finns färre förslag på vilka ämnen som ska få det. Det gör att jag i dag inte är beredd att utlova ökad tid för något ämne. Säger Jan Björklund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".