Förslag om höjda böter för fortkörare

Det är dags att införa dagsböter för grova hastighetsöverträdelser. Det förslog överåklagare Sven Erik Alhem vid den pågående trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand. Ett förslag som applåderas av Rikspolisstyrelsen.
– Det är ju så, enligt min personliga uppfattning, att man kommer allt för lindrigt undan när man på ett flagrant sätt åsidosätter gällande hastighetsbegränsningar. Det är alldeles för billigt att man riskerar högst 2000 kronor i böter om man kör i 180 eller 190 kilometer i timmen. Det är ett uppsätligt åsidosättande av de hastighetsbegränsningar som gäller oss alla. Då tycker jag att man skulle kunna införa dagsböter i stället som ju blir väldigt kännbart för den som är rik. Men att bli av med körkortet måste ju också vara väldigt kännbart för de flesta? – Jo, men det finns ju de som kör vidare utan körkort. Jag tycker att det ska kännas rejält i börsen om man kör så mycket för snabbt. Det är det de allra högsta hastigheterna som Sven Erik Alhem vill åt, de som medvetet kör i mycket höga farter och som har råd att chansa. Kent Fernström är ansvarig för trafiksäkerhetsfrågor på Rikspolisstyrelsen och han stöder förslaget. – Det tycker jag är mycket intressant. Dagens sanktionssystem ser jag som mest förlåtande. Att få 2000 kronor i böter, det kostar ingenting. Så det tycker jag är ett mycket bra förslag. Så det är något som ni på Rikspolisstyrelsen är beredda att stödja? – Jag vill gärna att man gör en utredning i alla fall. Det är dags att gå ett steg vidare. Vi har problem med dem som kör för fort. Vi tog 145 000 förra året. Det ökar för varje år. Vi kommer inte ifrån det här porblemet att folk kör för fort. Det är dags att gå vidare och titta på ett nytt sanktionssystem. Så du tror att hårdare straff också har effekt? – Det tror jag säkerligen. För nu chansar man mycket. Blir det dyrare så vågar man inte. Det kostar för mycket, säger Kent Fernström.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".