Fem år efter den ryska ekonomiska kollapsen

Den här veckan är det fem år sedan den ryska ekonomin kraschade. Börs- och valutakollapsen satte punkt för de ryska marknadsreformernas första fas. Experterna är fortfarande oense om hurvida återhämtningen i Ryssland beror på skickliga regeringars åtgärder eller om den mest berodde på tur eftersom oljepriserna steg så kraftigt. Lärdomarna som kan dras av krisen är många, hävdar till exempel president Vladimir Putins främste ekonomiske rådgivare.
Han sitter i presidentkansliet bakom Kremls höga röda murar. Han är mannen som i praktiken avgör vad president Vladimir Putin ska besluta om den ryska ekonomin. Andrei Illarionov är en nyckelperson i dagens Ryssland - och när han summerar de fem åren efter Rysslands ekonomiska totalhaveri - så har världen anledning att lyssna. Illarionov anser att en ny ekonomisk kollaps inte är sannolik i Ryssland inom en nära framtid. Han viftar också bort farhågorna för en ny rysk devalvering - den risken är lika med noll, sa han vid ett möte med journalister. Och dagens siffror stärker hans bedömning - industriproduktionen stiger brant - BNP växer snabbt - och utlandsinvesterarna återvänder till den expanderande ryska marknaden. Illarionov sa vid mötet att en lång rad lärdomar kan dras ur Rysslands kris. Den viktigaste är att valutakursen inte ska hållas uppe med konstlade medel - marknaden måste få bestämma vad som är rimligt. Han sa vidare att om underskott i statsbudgeten täcks med upplåning- så är det början på en väg till helvetet. Det går inte, sa han, varken för enskilda eller för stater att låna pengar som om det inte funnes en morgondag. Men president Putins chefsrådgivare pekar på att en hel del problem fortfarande återstår att lösa. Främst handlar det om dom så kallade naturliga monopolen - alltså kraftindustrin, järnvägarna och så energisektorn med giganten Gazprom i spetsen. Eldprovet för denna de ryska reformernas andra fas kommer den dag oljepriset börjar falla. När det sker måste det i dag oljeexportberoende Ryssland svara med snabba och resoluta åtgärder - något som inte skedde i samband med den brutala kraschen för fem år sedan. Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".