Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis och krogvakter startar samarbete

I sommar har ordningsvakter på två olika krogar i Stockholm blivit beskjutna sedan de avvisat personer. Nu startar polisen tillsammans med ordningsvakter på åtta krogar i Stockholm ett samarbete som ska förbättra ordningsvakternas arbetssituation.
– Överlag tror jag att brottsligheten har förändrats. Många ordningsvakter upplever nog att hoten har blivit grövre. För vakterna som står väldigt utsatta är det här oerhört hotfullt och stämningen accelererar. Det kommer hela tiden nya yngre vakter som ska in. Då är detta ett projekt som är ett led i det hela, säger Patrik Widell, närpolisbefäl på Östermalms närpolis, och en av de ansvariga från polisens sida i projektet. Tanken med projektet är att polis och vakter ska träffas regelbundet och utbyta erfarenheter. Man ska också samarbeta tätare än tidigare. Vakter ska utbildas Ordningsvakterna ska få utbildning så att de kan hjälpa polisen vid till exempel tillslag mot narkotika inne på krogarna. Genom informationsutbyte via mobilsamtal och sms, hoppas man kunna skapa en säkrare arbetsmiljö för ordningsvakterna, samtidigt som polisen får hjälp att komma åt brottslighet när den sker. – Vi kan tänka oss att det kommer personer som ställer till bråk i en krogdörr och blir avvisade, vakterna lyckas få dem därifrån. Då ska vi använda oss av telefoner och sms och vidarebefordra till andra krogar och poliser som finns i närheten. Man får snabbt ut information att den här bilen med de här personerna finns inne i stan och ställer till bråk. För fem år sedan gjordes ett försök med ett liknande samarbetsprojekt mellan polis och ordningsvakter, men då rann det hela ut i sanden. Vakterna mer motiverade Initiativet till det nya projektet togs redan i februari i år, men det aktualiserades efter de två skottlossningarna i sommar. Patrik Widell tror att just sommarens händelser gör att ordningsvakterna är mer motiverade att delta den här gången. – Nu är det framförallt ordningsvakterna som själva har tagit initiativ för att göra något åt det. Jag tror att de här händelserna påverkat de så de vill ha mer kontakt. Det är nog enda sättet att lösa det än att de försöker lösa det själva.
Catarina Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".