Attentaten hotar färdplanen för fred

Attentatet i Jerusalem på tisdagen hotar nu den så kallade färdplanen för fred. Det säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet. Han säger också att det kan finnas kopplingar mellan terrordåden i Irak och i Israel.
– Det är alltid en gåta hur tankarna ser ut och varför man gör den tajming man gör. jag fruktar ibland att det finns någon slags inspiration här, mellan det som händer i Irak och det som nu händer i Jerusalem. Bombdåd på det ena stället gör att grupper på det andra stället känner sig inspirerade att också vidtaga sådana här åtgärder. På vilket sätt skulle dåden i Irak inspirera terrorn i Israel? – Man tycker att vår fråga blir bortglömd om inte vi gör någonting också. Det initiativ som ligger i grunden mellan Israel och Palestina, färdplanen för fred, den kan ju faktiskt leda till en rimlig dialog så småningom. Därför är det väldigt viktigt att hålla ljuset på den för de här grupperna och se till att den inte går framåt. Så vi är nästan tillbaka där vi var innan stilleståndsöverenskommelsen slöts. Det innebär att vi är på en nivå där det inte finns något förtroende mellan parterna. Är det slut på färdplanen? – Jag tror att det finns tillräckligt stark vilja hos de makter som gillar färdplanen för att vilja driva den vidare. Men den har ju väldigt svårt att få någon egen dynamik , så att parterna själva tar över och driver den. Utan det är i väldigt hög grad en process driven utifrån, och kommer att bli ännu mer så nu. Det som har varit det positiva under de sista två månaderna är att det ändå velat respektera möjligheten av att nå fram med en dialog. Nu ser det väldigt mörkt ut, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet
Vladislav Savic
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".