Socialstyrelsen och RFSU säger ja till p-piller till unga under 15. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Justitieministern:

Lag kring p-piller behöver inte skrivas om

Uppdaterad 17:25
Frågan om vårdpersonal ska kunna åtalas för att de skriver ut p-piller till flickor under 15 år får nu flera organisationer, bland andra Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, att kräva en ändring av lagen. Det behövs inte, enligt justitieministern Beatrice Ask.

- Nej jag tror inte att lagstiftning är det som ska lösa eventuella frågetecken här

Men hur ska vårdpersonal kunna veta vad som är tillåtet och inte om det inte står uttryckligen i lagen?

- Det svåra är ju när man måste använda sunt förnuft, men om man tittar på vad som är bakgrunden till de här reglerna, om at vuxna inte får ha sex med barn till exempel, och likaså regler för sjukvården så tror jag nog ändå att det inte är så svårt, säger justitieminister Beatrice Ask.

Enligt den nya sexualbrottslagen som kom 2005 är det ett lagbrott att ha sex med någon under 15 år. Därför bryter de som skriver ut p-piller till så unga flickor mot lagen, eftersom de då gör sig skyldiga till medhjälp till sexualbrott.

Detta anser vice chefsåklagaren i Gävle, Mikael Hammarstrand, som har meddelat att han inte skulle tveka att åtala den som skriver ut preventivmedel till unga.

Betarice Ask tycker inte att det verkar rimligt att tolka lagen på det sättet.

- Nej jag kan inte se att det var riksdagens avsikt att hamna i den slutsats som den här åklagaren gör och jag tror att de tär en orimlig tolkning, säger justitieminister Beatrice Ask.

Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, säger till TT att det inte är ett lagbrott om unga som är jämngamla och under 15 år har sex.

Den otydliga lagstiftningen skapar stor osäkerhet på ungdomsottagningarna, säger Åsa Regnér som är generalsekreterare på RFSU. Hon tycker att det är på tiden att socialstyrelsen nu ser över sexualbrottslagen, eftersom olika ungdomsmottagningar tolkar lagen på olika sätt. I vissa fall skriver man inte ut p-piller alls till unga under 15 år.

- Vi behöver veta nu hur sexualbrottslagen ska tolkas. Jag tycker verkligen att socialstyrelsen bör tala om hur lagen ska skyddas och att man bör klargöra att förskrivning av p-piller inte är olagligt, för jag kan inte se att det kan vara på något annat sätt. Läget som det är just nu gör ju då att det skapar en väldig osäkerhet på ungdomsmottagningar om hur man ska bemöta ungdomar som kommer och vill diskutera sexualitet och som vill ha preventivmedel, säger Åsa Regnér.

Hon är kritisk till Mikael Hammarstrand och säger att han ”läser lagen”.

- Jag har svårt att förstå vad han menar när han säger det. Det står uttryckligen i lagen att man inte avser personer som är nära varandra i ålder, säger Åsa Regnér.

RFSU kräver nu tillsammans med flera andra organisationer att lagen tydliggörs och att Socialstyrelsen inför riktlinjer för hur vårdpersonal ska bete sig. Det har socialstyrelsen nu bestämt sig för att utreda.

Thomas Tegenfeldt, chef för hälso-och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen, tycker att alla som skriver ut p-piller till flickor under 15 gör rätt.

- Vår åsikt i frågan är klar. Vi anser att de gör rätt, de som skriver ut. Vi kommer att utreda själva lagen och dess intentioner och tillämpning och kommer då att föreslå de åtgärder som vi tycker är lämpliga, så att säga. Om vi nu tittar över det här och finner att vi vill föreslå en lagändring eller att vi vill utfärda en föreskrift eller vad vi nu vill göra, då gör vi ju det, säger Thomas Tegenfeldt.

Nils Eriksson
nils.eriksson@sr.se

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".