ABB hårt drabbat av datavirus

Ett datavirus drabbade 12 000 datorer hos verkstadskoncernen ABB. Viruset har gjort så att de anställda runt om i Sverige inte kan använda internet och på så sätt varken kommunicera med varandra inom företaget eller andra utomstående.
- Det här är ju nättrafiken som har drabbats men det har ju varit väldigt olika på olika enheter. En del har klarat det här bra medan andra har varit helt utslagna., säger Christina Gunnarsson på ABB:s informationsavdelning. Viruset är en typ av mask Viruset slog till mot ABB igår. Samtidigt drabbade ett annat virus ett stort antal datorer och överbelastade eller saktade ner nätverk runt om i världen. Patrik Runald, teknisk chef på företaget F-Secure som sysslar med datasäkerhetssystem säger att det viruset är en typ av mask precis som det datavirus som slog till mot datorer runt om i världen i början av augusti. Viruset tar sig in i datorn och kopierar e-post som sedan skickas ut till personer i adressboken och nätverket blir på så sätt överbelastat. - Masken tar inte bort några filer eller förstör så men i och med att den har fått så stor spridning så har företag tvingats stänga ned sina nätverk så får det stora kostnader på produktionen. Kan man inte e-posta med sina kunder och leverantörer och inte ta emot order via internet, så kan det ju få otroliga ekonomiska följder, säger Patrik Runald. Ovanligt många drabbade Företaget F-Secure har fått in ungefär 100 000 rapporter om viruset och det är en ovanligt hög siffra. Patrik Runald säger att det här viruset är det snabbast spridande viruset hittills. I början av augusti drabbade ett annat virus många datorer runt om i världen och virus är något som kommer att fortsätta att komma och som kommer att fortsätta att slå hårt mot företag och privatpersoner eftersom virusen hela tiden utvecklas. - Antivirusprogrammen måste ut med ett nytt skydd men för eller senare kommer det att komma en ”super-Sobig” d v s en mask som innefattar alla komponenter som författaren sett fungerar och den kommer heller inte ha något slutdatum utan den kommer att fortsätta så länge internet finns, säger Patrik Runald
Sara Hägg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".