"Intressant tid för EU-ordförandeskap"

I finansdistriktet i London har mellan 30 000 och 40 000 arbetstillfällen försvunnit under det senaste året. Finanskrisen och recessionen har slagit hårt, säger Ian Luder, borgmästaren för City of London. På fredagen besökte han Stockholm med anledning av att Sverige den 1 juli tar över EU-ordförandeskapet.

– Folk säger ibland till mig vilken intressant tid det är att vara borgmästare. Jag skulle kunna säga vilken intressant tid det är att vara EU-ordförande, säger Ian Luder, där han sitter på sitt pampiga kontor i Mansion House i City i London.

Han är vald att under ett år vara borgmästare i City för att representera det brittiska näringslivet och framförallt den viktiga finanssektorn. I dag möter han politiker och nyckelfigurer inom finanssektorn i Sverige.

– Regleringarna inom finanssektorn kommer att dominera agendan den kommande tiden. Det är det viktiga, säger Ian Luder, som tycker att arbetet efter G20-mötet i London är av stor vikt.

Han säger att det som vi inte har råd med är att ha olika sorters regleringssystem.

– Det skulle vara dåligt för den globala ekonomin och för den globala handeln. Jag hoppas Sverige kan länka samman olika länders arbete, säger han och tror att Sverige kan göra avtryck i och med sitt EU-ordförandeskap.

– Jag tror att det alltid är viktigt att lära sig. Det finns lärdomar att göra både när det gäller Sverige och andra länder som har drabbats av bankkriser tidigare, säger Ian Luder, borgmästare för City of London.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".