Eritrea anklagas för grova övergrepp

Regeringen i Eritrea anklagas för grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. I en rapport från Human Rights Watch sägs att situationen förvärrats de senaste åren. Regeringen anklagas för godtyckliga gripanden, tvångsarbete och tortyr.

Leslie Lefkow på Human Rights Watch liknar situationen vid en katastrof.

– Krisen förvärras och ett bevis på det är de tusentals eritreaner som flyr utomlands och blir flyktingar, säger Leslie Lefkow.

Svensk-eritreanen Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001, hans öde delas av hundratals eritreaner som till synes godtyckligt gripits och hålls fängslade.

Helen Berhane greps i maj 2004. Hon låstes in i en transportcontainer utan rinnande vatten och toalett. På dagarna var det så hett att det var svårt att andas, på nätterna iskallt. Helen Berhane misshandlades svårt, hon har fått livslånga skador och har bland annat svårt att gå.

Hennes brott: Hon hade gett ut en skiva med gospelmusik och tillhörde en kristen kyrka som inte erkändes av staten. Hon släpptes i november 2006 men bär med sig ärren från fångenskapen resen av livet.

Rapporten konstaterar att det råder vidriga förhållanden i fängelserna. Ibland hålls fångarna utomhus i stekande sol, en del i underjorden andra i lastcontainrar.

Tvångsarbete, tvångstjänstgöring i armén och total brist på både yttrandefrihet och religionsfrihet. Rapporten från Human Rights Watch listar grymma och empatilösa brott mot mänskliga rättigheter.

Till exempel konstateras det att tortyr hör till vardagen. En rad omänskliga metoder beskrivs som exempelvis att binda ihop händer och fötter på fångar och låta dem brännas i den stekheta solen.

Fångar korsfästs, utsätts för skendränkning och misshandlas med slag och sparkar. Dödsfall i samband med tortyr är inte ovanligt.

Många fångar berövas helt kontakten med omvärlden, och deras anhöriga får inget veta. En del försvinner utan att någon vet var de är.

Human Rights Watch kräver att Eritrea redogör för ödet för hundratals fångar som ingen hört av sedan de greps.

Human Rights Watch varnar också för att eritreaner som flytt men sedan skickas tillbaka riskerar att gå ett grymt öde till mötes.

– Vi uppmanar alla länder att inte skicka tillbaka eritreaner eftersom det finns bevis för att de som skickas tillbaka riskerar att fängslas och utsättas för tortyr, säger Leslie Lefkow på Human Rights Watch.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".