150 svenska soldater är deltar tillsammans med 650 soldater från andra länder. Foto: Combat Camera/Försvarets Bildbyrå.

Stor svensk militäroperation i Afghanistan

Den svenska styrkan i Afghanistan är inblandad i sin största militära operation hittills i Afghanistan. Det rapporterar Tv4. Svenskarna har också fått förstärkning, både i form av fler soldater och bepansrade fordon.

En pluton elitsoldater från KA3 i Karlsborg installerades under torsdagen i det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif, samtidigt togs också nya bepansrade fordon i drift.

150 svenska soldater deltar nu i den största operationen hittills för svensk del i Afghanistan, tillsammans med 650 soldater från andra länder, bland annat från den afghanska armén, med att driva bort talibaner från en by som de ockuperat väster om Mazar-i-Sharif. Det säger överste kontingentchef Håkan Hedlund till TV4.

– Det är en ny dimension att vi genomför större operationer tillsammans med den afghanska armén, säger Håkan Hedlund till TV4.

Våldet i de svenska soldaternas del av Afghanistan har ökat under senare tid, exempelvis attackerades i förra veckan en grupp svenska soldater som var på uppdrag tillsammans med afghanska poliser.

Det är just våldet och en bättre status på den afghanska armén som gjord operationen nödvändig, säger överste Håkan Hedlund till TV4.

– Vi har kommit in i en sådan fas, dels för att den afghanska armén har blivit dugligare, samtidigt är det ett sätt att motverka den ökade inflytelsen som har kommit från söder, där vi ser talibangrupperingar etablera sig i vårt område.

Johan-Mathias Sommarström
johan.mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".