Äldre sjukhusvårdas i onödan

En fjärdedel av alla gamla som kommer till sjukhus, behöver egentligen inte sjukhusvård. Det visar en granskning som gjorts av Socialstyrelsen i Göteborg.
Tillsynsläkare Görel Sundbeck tycker att det är ett stort problem att så många äldre patienter skickas till sjukhus i onödan. – Det kan till exempel leda till förvirringstillstånd för en gammal människa att flyttas. Dessutom, när vi nu har krympande resurser, så är ju detta ett område att gå in och titta på. Om man kan effektivisera samtidigt som man har en god kvalitet i vården. En av tankarna med Ädelreformen 1992 var att gamla skulle, så långt det var möjligt, få vård där de bodde. Hjälpen skulle komma till människorna, inte tvärtom. Den här granskningen visar att det inte lyckats. Var fjärde patient som skickats från ett äldreboende eller från sitt hem, till akuten, hade egentligen kunnat få vård på plats. Av de som blev inlagda över natt på sjukhus hade dessutom var femte kunnat åka hem. Förklaringen är till stor del läkarbristen. De där läkarna som skulle komma hem till de gamla, enligt planen, finns inte. Byrådirektör Ralf Persson efterlyser nu ett gemensamt ansvarstagande från alla inblandade. – Man möter ju ibland vårdpersonal på olika nivåer, både inom primärvården, kommun och slutenvården på sjukhusen, som egentligen kanske vill bolla över ansvaret för patienten på någon annan. Ibland blir den här äldre personen en sort Svarte Petter som ingen känns vid. Till detta kommer att personalen i äldreomsorgen inte precis är vana vid att få kritik för att de övervårdar de gamla. Oron för att åka dit för att tvärtom ha försummat någon är stor, tror Görel Sundbeck. – Alla de här larmrapporterna tror jag leder till en ökad rädsla att göra fel. Det i sin tur skapar ett tryck att det är bäst att skicka in till sjukhus för säkerhets skull, säger Görel Sundbeck, tillsynsläkare vid Socialstyrelsen i Göteborg
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".