Hjältarna kommer med valens hjärta i handen

Valjakten på Island fortsätter trots omvärldens kraftiga reaktioner. I dag har en andra val fångats. Protester som islänningar har oerhört svårt att förstå och inte ens tar på allvar.
Fångstfartyget tuffar in i Olavsviks hamn. Här är det hjältarna som kommer. Den första valen på fjorton år är bärgad och redan styckad ute till sjöss. Jublet stiger bland de väntande på kajen när kaptenen håller upp valens hjärta till beskådan. Vattnet ligger blankt och stilla i dag. Det är perfekt väder för valfångst och vid lunchtid var det klart. Ytterligare en val är nu fångad. 36 stycken återstår enligt regeringens beslut. Jon Martinson var för 30 år sedan ute till sjöss och fångade val. Och det måste fortsätta anser han. - Jag tycker att man ska bruka naturen. Man ska fiska när man kan fiska. Valen äter nästan en miljon ton fisk och vi fiskar mellan 250 000 och 300 000 ton. Valfångsten har minst två stora fördelar i islänningarnas ögon. Dels själva valköttet som nu snart hamnar i butikerna här. Dels får fiskerinäringen större fångster när valen inte äter upp tonvis med fisk. Hotet från USA om att införa handelssanktioner tas med en axelryckning. Japan och Norge driver redan nu kommersiell valfångst. Hoten mot dem om sanktioner har aldrig genomförts. Varför ska det då ske mot Island? De i dag förtörnade turisterna, de glömmer.
Christina Gustafsson, Reyjkavik, Island
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".