Sjöfyllerilag dras tillbaka

Regeringens förslag till ny skärpt sjöfyllerilag dras tillbaka efter den hårda kritiken från remissinstanserna. Därmed blir det ingen sänkning till 0.2 promille nästa år.
Meningen var att den nya lagen skulle träda i kraft till sommaren, men nu måste den arbetas om. Kritiken från Båtsportorganisationer, Sjöfartsverket och Kustbevakningen har främst gällt var den föreslagna lägre promillegränsen på 0.2 promille skulle gälla. Förslaget omfattade bla allmänna farleder och hamnar men kritikerna menar att det är svårt att dra en gräns och att lagen därmed bli rättsosäker. Men även om nu det nya förslaget fått kritik så gäller det även den nuvarande lagen. Det är främst polisen som varit kritisk då det i stort sett varit omöjligt att fälla personer som haft mindre än en promille i kroppen om de inte varit inblandade i något tillbud. Polisen har heller inte haft möjligheter att göra rutinmässiga alkotester till sjöss. Det skulle ha rättats till med den nya lagen men nu dras alltså förslaget tillbaka - och en ny sjöfyllerilag kan tidigast komma sommaren 2003. Uppger Sveriges Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".