Ringholm räknar med högre arbetslöshet

Regeringen oroas av arbetslösheten. Nyligen medgav finansminister Bosse Ringholm att den överskattade farten i svensk ekonomi i våras. Nu säger Ringholm även att arbetslösheten kommer att bli högre än regeringen trott.
– Även arbetslöshetsprognosen kommer att revideras och det är klart det är ett allvarligt läge om det kommer dröja länge innan vi kan vända arbetsmarknadsutvecklingen. Hur länge dröjer det? – Jag hoppas att det ska visa sig att det blir en bättre internationell konjunktur för det är det som bestämmer mycket av vår arbetslöshet. Det handlar ju om att våra stora exportföretag ska kunna vara mer framgångsrika på att sälja kylskåp och bilar och allt vad de vill sälja. Så länge det inte finns några köpare utomlands så är det svårt för våra företag att bli tillräckligt framgångsrika och skapa nya jobb. Arbetslöshet på 4,8 procent Som Ekot kunde berätta förra veckan har finansdepartementet blivit mer pessimistiskt om arbetslösheten på bara några månader. Nu räknar departementet med en arbetslöshet på 4,8 procent i år, klart högre än man gjorde i våras. I tisdags informerade Bosse Ringholm de socialdemokratiska riksdagsmännen om läget inför de förhandlingar om statens affärer som regeringen nästa vecka inleder med vänsterpartiet och miljöpartiet. Ett av Bosse Ringholms budskap var enligt Ekots källor just att arbetslösheten är ett bekymmer för de tre partierna. Satsar på de unga Ett av Bosse Ringholms recept för att lösa problemet är att ge småföretagen generösare skatteregler. Han lovar också ytterligare satsningar för att ge unga jobb. – Vi kommer att överväga ett stort antal insatser, framför allt när det gäller ungdomsarbetslösheten. Det är en kombination av att ungdomar ska få chansen till utbildning eller annan form av sysselsättning, men också att ge ungdomar chansen att söka de jobb som kommer att finnas tiden framöver. Därför ska arbetsförmedlingsarbetet intensifieras för de här unga arbetslösa. Inte mycket pengar Särskilt mycket pengar kan Bosse Ringholm knappast spendera för att få ner arbetslösheten, statens utgifter är redan ett problem för regeringen. Finansdepartementet tror också att regeringen har långt till målet att åtta av tio vuxna ska ha ett jobb nästa år. Fortfarande vägrar Bosse Ringholm att helt ge upp målet, men han medger att det ser mörkt ut för regeringen. – Det kommer att blir svårt om den internationella konjunkturen inte förändras ordentligt.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".