Svensk fågelindustri i kris

Svenska folket äter mer kyckling, men mindre svensk kyckling, än tidigare. Trots oro för salmonella ökar importen av fågelkött och svensk fågelindustri är i kris.
– Dels har vi fått lägre betalt per kilo kyckling och sen har vi fått dra ner produktionen från 7,5 kullar per år till sex kullar. Det är jobbigt naturligtvis för lönsamheten blir ju lägre, säger Mikael Bergman som föder upp kycklingar på Lidaborg utanför Vara. Mikael Bergman är en av dem som tvingats anpassa sig efter marknaden. Ett kilo mer varje år De senaste åren har var och en av oss ätit ett kilo mer kyckling per år, tio kilo 1999, elva kilo 2000, tolv kilo 2001 och tretton kilo förra året. Den svenska produktionen har ökat lite blygsamt under samma period, men importen exploderat, från 13 000 ton år 2000 till dubbelt så mycket 2002. Det mesta av det importerade kycklingköttet går till industrin, restauranger och storkök. Privatpersoner vid kyldisken tar ofta det säkra före det osäkra och väljer medvetet svenskt kött, eftersom Sverige är världsbäst på att inte ha salmonella. Men priset blir en allt viktigare faktor även för dem. – Jag tittar bara på priset tror jag, säger en kund i en matvarubutik i Skövde. Varför det? – Det är liksom som vardagsmat nu så man tar den som ser billigast ut. Jag vet att man ska titta på ursprungslandet och det här med vatten och allting, jag tittar inte på något sådant, jag tittar bara på priset. Hur ofta köper du kyckling? – Säkert två gånger i veckan Allmänhetens bestörtning över sommarens stora utbrott salmonella är lite morsägelsefull med tanke på samma allmänhets tendens att strunta i varifrån kycklingklubborna i skolbespisningen eller på lunchrestaurangen faktiskt kommer. Blir inte sjuka En förklaring, vid sidan av att plånboken så klart styr en hel del, kan vara att folk inte blir sjuka. Trots att det bevisligen finns mycket mer salmonellasmittat kött i omlopp i Sverige numera ökar inte antalet salmonellasjuka människor. – Vi ser det inte i statistiken över smittade människor än så länge i alla fall, säger Lars Plym Forsell, veterinär på Livsmedelsverket. Hur kommer det sig? – Jag skulle tro att det mesta av det här går till industrin och att industrin är ganska bra på att ta hand om de här produkterna på ett tryggt sätt.
Kristina Hedberg och Linnea Frimodig, Sveriges Radio Skaraborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".