Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykologiska reaktioner kan vända konjunkturen

Publicerat torsdag 21 augusti 2003 kl 05.00
Den senaste tidens tecken och bedömningar att världskonjunkturen och ekonomin ljusnar kan lätt sluta i en ny missräkning. En orsak till att det är att det saknas kunskaper om hur man ska väga in risken för oväntade psykologiska reaktioner hos konsumenter och företag. Reaktioner som kan uppstå före och efter Sveriges folkomröstning om EMU och euron, enligt Hubert Fromlet, chefekonom på Föreningssparbanken.
– De kommer att finnas men även här har vi naturligtvis inga direkt kunskaper för att siffermässigt kunna precisera detta. Det är klart att EMU och livet efter folkomröstningen kommer att ha sina psykologiska dimensioner och folk kommer att påverkas, både i Sverige och utanför Sveriges gränser. Att mäta detta är dock svårt, säger Hubert Fromlet, chefekonomen på Föreningssparbanken. Kompletterar med intuition Prognoser och bedömningar bygger i dag alltför mycket på siffror och statistik som matas in i ekvationer och beräkningsmodeller. Enligt Hubert Fromlet finns det inga vettiga verktyg för att hantera psykologiska faktorer. Som en klen ersättning kompletterar många prognosmakare sina beräkningar med lite intuition och känslor i maggropen. Då uppstår alltid en rad osäkerheter. Osäkerheterna kan till exempel gälla om den senaste tidens ränteuppgång i i USA gör att köplusten svalnar hos de amerikanska hushållen. Eller det kan gälla vilket tålamod som finns medborgare och politiker i EU-länderna när signaler om bättre tider inte leder till lägre arbetslöshet. Osäkert hur det går i Tyskland Hubert Fromlet pekar inte minst på problemen i Tyskland. Man vet inte vilka blir de psykologiska effekterna blir om landet inte heller nästa klarar kraven i stabilitetspakten, att budgetunderskottet återigen blir för stort och att landet kan tvingas till böter. Inte heller vet man hur de tyska hushåll kommer att regera på beslut om skattesänkningar och nedskärningar i välfärden. – Vad tyska hushåll i dag inte vet är hur nettoeffekten kommer att se ut. Det är ett sådant där typiskt psykologiskt problem som också påverkar den verkliga utvecklingen. Den springande punkten är också inte minst om osäkerheten redan nu kan hämma hushållen i deras planer, och göra dem försiktigare än vad de har anledning att vara, säger Hubert Fromlet, chefekonomen på Föreningssparbanken.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".