Ointresse för val oroar EU-parlamentet

Intresset för det kommande valet till Europaparlamentet är lågt, kunde Ekot berätta tidigare i veckan med hjälp av en Sifo-mätning. Trenden är densamma i övriga EU, där en undersökning visar att två av tre inte kommer att gå till valurnorna i juni.

Europaparlamentet ser lite annorlunda ut än det brukar, framför några fönster finns banderoller med texten: ”Det är ditt val”, på fyra olika språk och längre fram hänger  information om energifrågan i EU.

Det är ingen tvekan om att inne i parlamentet i EU så finns det en stor oro för hur det ska gå med valdeltagandet i juni i år.

Ända sedan EU började med direktval av ledamöter hit till parlamentet så har trenden varit tydlig och entydig, allt färre har brytt sig, allt färre har gått och röstat.

Federico de Girolamo arbetar för parlamentet med valet. Han har kastat den i EU-institutionerna normala försiktigheten. Om det blir färre väljare vid urnorna i år så är det allvarligt, mycket allvarligt, säger han.

EU har ju flera gånger haft problem med förankring. Det gäller till exempel när medborgare fått folkomrösta om nya sätt att styra unionen.

En förklaring till bristande förankring är att EU är svårt att förstå. Parlamentet representerar 27 länder, beslut fattas ofta genom förhandlingar med medlemsstaternas regeringar.

För att veta vilka frågor som engagerar har parlamentet beställt opinionsundersökningar för varje land. I Federico de Girolamos hemland Italien blir det tonvikt på invandring. Det faktum att personer från Afrika försöker att ta sig in i EU via Italien har väckt en hel del kritik där.

I Norden kommer kampanjen att betona klimatförändringarna och miljö, för det engagerar oss svenskar, enligt mätningen.

Återstår att se, inte bara vilka som väljs till EU-parlamentet, utan också vilken förankring de har, hur många som har röstat på dem. Den 7 juni får vi i Sverige svaret.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se