Gymnasieskolan inför slumpmässiga, frivilliga urinprov. Foto: Jimmy Karlsson/SR.

Skolinspektionen tveksam till drogtest

Brinellgymnasiet i Nässjö kommer att införa drogtester för sina elever. Detta trots att Skolinspektionen hävdar att det strider mot lagen.

– Det är ju framförallt i förebyggande syfte, att eleverna ska ha en press på sig. Att ha en anledning att säga nej till att testa droger, det ingår ju i det här projektet: ”Jag kan bli testad och därför kan jag säga nej”, säger Leif Ternstedt, socialdemokratisk ordförande i barn och ungomsnämnden i Nässjö.

Drogtesterna på Brinellgymnasiet ska vara frivilliga enligt kommunen. Fem elever ska slumpvis väljas ut för urinprov varje månad, men eleven och föräldrarna ska få välja om de vill vara med i projektet och man ska också kunna vägra provet när man blir utsedd.

Bland eleverna går åsikterna isär, många välkomnar att man försöker komma åt drogerna, men Olivia Widén och Isabella Bjelm är tveksamma till sättet, inte minst hur frivilligt det kommer att upplevas.

– Det är bra men sättet de gör det på tycker jag är lite orättvist, att de bara väljer såhär slumpmässigt. Jag skulle ta lite illa upp om någon plockade ut mig.

– Blir du utpekad att du ska göra drogtest o så säger du nej, även om man inte har tagit droger då blir det ju att alla går runt o tror ”men hon har nog tagit droger eller han har gjort det”, och jag tycker det är dåligt.

Det håller Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn med om. Skolinspektionen har tidigare kritiserat ett liknande projekt på en högstadieskola i Landskrona eftersom man anser att det saknas stöd i lagen för slumpmässiga tester.

– Man kan använda sig av drogtest om det är på förekommen anledning att en elev uppträder på ett sätt som man misstänker att eleven använder droger, men inte slumpvis, säger Ingegärd Hilborn.

Nu säger man ju att det ska vara frivilligt det här, och alla ska kunna backa ur om man inte vill.

– Vi har tolkat rättsläget på det sättet att det förutsätter att det är på förekommen anledning på just en enskild elev. Eleven är ju i en beroendeställning, så där är ju problematiken, om det kan bli frivilligt överhuvudtaget, säger Ingegärd Hilborn.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Jimmy Karlsson, SR Jönköping
jimmy.karlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".