Många stift negativa till ny vigselordning

En tydlig majoritet av stiften säger ja till att Svenska kyrkan ska behålla vigselrätten och därmed viga homosexuella. Men i de remissvar som Ekot har läst gör de tummen ned för förslaget till ny vigselordning som kyrkostyrelsen tagit fram. 

Socialdemokraten Börje Henriksson sitter i Lunds stiftsstyrelse och tycker att par av samma kön ska kunna vigas i kyrkan.

– Kärleken är övergripande, kärleken är tålig och mild som Paulus säger. Det kan aldrig finnas något vackrare än att två människor älskar varandra och då ska inte kyrkan säga nej till dem, utan vi ska bejaka den kärleken.

Det finns de som menar att det här inte är enligt Bibeln?

– Gamla testamentet och Nya testamentet skiljer sig åt här, i det nya testamentet har inte jag kunnat hitta något hinder för homosexuella relationer.

I början av året skickade kyrkostyrelsen ut ett förslag till ny vigselgudstjänst för par av samma kön till de tretton stiften.

En majoritet av biskoparna har dock tidigare förespråkat att staten helt tar över ansvaret för det formella, juridiska giftermålet.

Men det tycker alltså inte en majoritet av de politiker och partier som sitter i de 13 stiftens styrelser. Och det är också politikerna som till slut avgör frågan på kyrkomötet i höst.

Två stiftsstyrelser vill dock att Svenska kyrkan ska avsäga sig vigselrätten, på Gotland och i Växjö, medan styrelserna i Strängnäs, Skara och Stockholm inte tar ställning nu.

Kyrkostyrelsens förslag till särskild vigselgudstjänst för par av samma kön sågas av många stift, ett hafsverk med tråkigt språk och stilistisk brister, anser flera. Den behöver ändras, menar Börje Henriksson i Lunds stift.

– Det behöver redigeras, det har nog tillkommit i väldigt stor hast. En del formuleringar måste göras om och en del böner uteslutas.

2012 kommer Svenska kyrkan få en ny kyrkohandbok och då förväntar sig de flesta att det blir en enda vigsel som ska gälla såväl för par av samma kön som par av olika kön. Lennart Kjellin sitter i Västerås stiftsstyrelse.

– Om man nu tar ställning för så varför ska det vara någon större skillnad på själva handlingen, säger Lennart Kjellin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se