Superlabb ska undersöka stoft från Mars

Just nu skissar experter på biosäkerhet runt om i världen på ett specialbyggt supersäkert laboratorium, där material från planeten Mars ska kunna tas om hand.

Kring år 2020 hoppas de europeiska och amerikanska rymdstyrelserna ESA och Nasa att de ska lyckas hämta hem grus och stoft från vår granne i rymden, men materialet kommer att behöva hanteras med extraordinär säkerhet. Det säger den svenska experten på biosäkerhet Ingegerd Kallings.

– Det skulle kunna vara några sjukdomsalstrande substanser, eller någonting som kan påverka vår miljö, säger Ingegerd Kallings.

Många forskares dröm har länge varit att få svar på frågan om det finns liv på planeten Mars eller inte. Bästa sättet att få reda på det vore att här på jorden kunna undersöka material från Mars.

Om ett tiotal år kan det bli tekniskt möjligt, enligt planer som smids på de europeiska och amerikanska rymdstyrelserna Esa och Nasa. En rymdsond som skickas iväg ska också flyga hem ett halvkilo grus och stoft från Mars till jorden.

Och redan nu pågår planeringen kring hur det här säkerhetsmässigt extremt känsliga materialet ska tas om hand när det väl når jorden.

Skisser på ett nytt högsäkerhetslaboratorium någonstans i världen, byggt bara för att hantera marsmaterialet, ligger på ritbordet. Det säger Ingegerd Kallings, som är expert på biosäkerhet på Smittskyddsinstitutet, och involverad som rådgivare i projektet.

– Det får inte läcka ut någonting av det här materialet till jorden, för vi vet inte vad det innehåller, men det får heller inte komma in någonting från jorden till det här materialet.

Och anledningen till det är att man säkert måste kunna säga att det som hittas i gruset verkligen kommer från Mars.

För att förhindra att något oönskat sprids här på jorden ska alla upptänkliga analysmetoder användas. Forskare ska söka efter sådant som kan växa eller föröka sig, eller om det finns DNA, RNA eller andra kanske okända strukturer som kan påminna om liv.

Säkerheten kring projektet är på högsta nivå, men biosäkerhetsexperten Ingegerd Kallings tycker inte att det finns någon anledning att oroa sig.

– Nej det tycker jag absolut inte. Nu ska man identifiera vad det kan finnas för någonting och sedan får man hantera det. Jag tror absolut inte att man behöver vara orolig.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se