Islänningar tveksamma till EU igen

I Island börjar entusiasmen för att gå med i EU minska ordentligt. Just nu tackar de flesta islänningar nej till den Europeiska unionen. Men ändå ser det EU-vänliga partiet Socialdemokraterna ut att vinna valet till den isländska riksdagen Alltinget den här veckan.

Socialdemokraterna som nu leder den regering som tillträdde efter att en stark folkopinion pressat den gamla regeringen att avgå i början av året har länge tagit tydlig ställning för EU. Medan det andra partiet i regeringskoalitionen, Vänstern - De Gröna, är negativt till EU.

På lördag är det Alltingsval framtvingat av den ekonomiska kris som har drabbat Island så hårt. Och Socialdemokraterna med drygt 30 procent av väljarna bakom sig i opinionsmätningarna kommer sannolikt att vinna valet och regeringspartnern Vänstern - De Gröna har nästan lika stort stöd så tillsammans har de båda en betryggande majoritet på nästan 60 procent.

Självständighetspartiet som har lett isländsk politik i årtionden har tappat var tredje väljare sedan det förra valet för snart två år sedan och får nu bara 23 procents väljarstöd. Bakom det här raset ligger att den gamla regeringen ledd av partiet uppfattas som ansvarig för att landets expansiva banker tilläts driva Island till konkursens brant.

Det gjorde att många islänningar började vända blickarna mot EU och den starka euro-valutan och eftersom de båda sannolika regeringspartierna inte är överens i EU-frågan så går saken troligen till folkomröstning.

I höstas när krisen var ny var en majoritet av islänningarna för EU-medlemskap. Men opinionen har svängt, nu är en majoritet emot.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".