CARNEGIE

Ingen ansvarsfrihet för tidigare ledning

Carnegies förra ledning fick inte ansvarsfrihet på stämman i dag. Aktiebolaget D Carnegie & Co. råkade i akut kris i höstas vilket gjorde att Riksgälden tog över dotterbolag.

Med en knapp majoritet så röstade aktieägarna för att inte bevilja de tidigare styrelserna och vd:arna ansvarsfrihet.

Ett beslut som storägaren Andra AP-fondens ägaransvarige Carl Rosén var nöjd med.

– Det är en viktig signal från aktieägarna att de styrelser som har varit ansvariga för driften runt 2008 och de stora förlusterna i Carnegie och att de inte beviljas ansvarsfrihet är en viktig signal.

Efter långa diskussioner och två olika omröstningar stod klart att Carnegies förra styrelser ledda av ordförande Anders Fällman och de tidigare vd:arna Anders Onarheim och Mikael Ericson inte beviljades ansvarsfrihet.

Aktieägarna på stämman tyckte alltså att ledningarnas agerande under fjolåret var så allvarligt att man ville lämna dörren öppen för krav på skadestånd.

Däremot gavs den nya styrelsen ledd av ordförande Rolf Åbjörnsson och vd Ronald Bengtsson grönt ljus och för dem fortsätter nu kampen mot Riksgälden. Nu har man begärt en överprövning av Riksgäldens värderingar av dotterbolagen hos prövningsnämnden och vd Ronald Bengtsson är hoppfull.

– Först och främst vill jag säga att det är olyckligt, Riksgälden har gjort en god insats när de hjälpte banken i en besvärlig situation den 10 november sedan har de då som vi ser det begått ett antal misstag när de har genomfört själva räddningsaktionen och hur de har hanterat själva pantrealisationen.

– Jag tror att det är ställt utom allt rimligt tvivel att vi har en god chans i både prövningsnämnden och eventuellt om vi skulle behöva en juridisk process.

Carnegies öde kan alltså sluta i domstol. Men bolaget har en mycket dålig ekonomi och kassan sinar i snabb takt. För att ha råd med överprövningen ska man få låna av Alecta.

Vd Ronald Bengtsson betonade i dag att bolaget, som har 7 000 aktieägare, sköts av honom med hjälp av en bärbar dator och en telefon. Så här långt har vd och styrelseledamöter jobbat mer eller mindre gratis. Och inför stämman hölls det i alla kostnader och det blev det inte ens kaffe till aktieägarna. 

– Det blev fantastiskt billigt men jag håller med om att det var lite väl snålt att till och med dra in på kaffet.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".