Stark valuta ger Schweiz problem

Just nu vänder både den europeiska centralbanken och amerikanska Federal Reserve blickarna mot det lilla alp-landet, för att se vad centralbankschefen i Schweiz gör för att få fart på ekonomin.
Alper, klockor, god choklad, banker och dyrt. Alla är dom saker man kopplar ihop med Schweiz. Men just det där sista - dyrt - är något som ställer till med problem. För just nu är det till och med dyrare än vanligt. Anledningen är Schweizerfrancen. För i oroliga tider, och med en haltandes amerikansk ekonomi, så söker investerare vad som räknas som trygga placeringar, såsom guld och den schweiziska francen. Följden blir att valutan stiger i värde och att schweiziska produkter blir dyrare för utlänningar att köpa - och att exporten faller. Bara under första halvåret i år så sålde schweiziska klocktillverkare, 13 procent färre klockor till utlandet än året innan. Och det här ger den schweiziska centralbanken huvudvärk. I mars sänkte de därför styrräntan till noll procent - i ett försök att skrämma bort utländska investerare. Tanken var att de skulle försöka förränta sina pengar någon annanstans - sälja sina schweizerfranc - och därmed skulle valutan falla. Men, nej det fungerade inte. Under Irakkriget ansågs fortfarande såväl schweizerfranc som guld som säkra, attraktiva placeringar. Så istället gör den schweiziska centralbankschefen, Jean-Pierre Roth, sitt bästa för att prata ner valutan. Så fort det är en journalist i närheten, så låter han så pessimistisk han bara kan - i hopp om att få utlänningar att sälja franc. Och fungerar inte det - kommer centralbanken själva att börja sälja franc, allt för att försvaga valutan. Och den europeiska centralbanken och amerikanska Federal Reserve tittar nyfiket på - med styrräntor som bara blir lägre och lägre, kan Schweiz bli ett skolboksexempel. Om man lyckas
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".