Vanlig dator inte olaglig spelautomat

Vanliga surfdatorer på internetcaféer är inte illegala spelautomater. Det har Högsta domstolen slagit fast i en principiellt mycket viktig dom, och friar därmed en tobakshandlare som dömts till böter.

Det är nu fyra år sedan en tobakshandlare i Alingsås började hyra ut två datorer i sin butik, som kunderna kunde använda till att surfa på, ett slags internetcafé i miniatyr.

Lotteriinspektionen gjorde polisanmälan, datorerna hade ingen direkt koppling eller genväg till något spelbolag, men eftersom det var möjligt för kunderna att logga in till spelsajter var datorerna illegala spelautomater, ansåg inspektionen.

Åklagare åtalade och tobakshandlaren dömdes till 30 dagsböter både i tingsrätten och i hovrätten.

Men domsluten skulle kunna få långtgående konsekvenser, till exempel för alla offentliga datorer med internet. Lotteriinspektionen ändrade sig och Riksåklagaren vädjade till Högsta domstolen att riva upp domarna.

Högsta domstolen friar i dag tobakshandlaren och säger att det aldrig var lagstiftarens mening att datorer som är uppställda på bibliotek, flygplatser, universitet och liknande skulle omfattas av automatspelslagen med allt vad den innebär om tillståndsplikt och straffansvar.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".